Onze bouwsteen Duurzaamheid heeft hier onlangs nog over gesproken.
Als iedereen zou leven zoals in Nederland, dan zouden alle grondstoffen voor dit jaar al 'op' zijn. Dat meldt onderzoeksbureau Global Footprint Network. Op 1 april was het daarom de Nederlandse 'Overshoot Day'.
Elk jaar becijfert de organisatie de dag waarop we alle grondstoffen hebben verbruikt die onze planeet in een jaar kan voortbrengen. Vorig jaar viel in Nederland de Overshoot Day op 12 april, dit jaar was dat 11 dagen eerder. We doen het we het slechter dan andere Europese landen, op Luxemburg, Denemarken en België na.
Wat is Earth Overshoot Day?
Het Global Footprint Network rekent jaarlijks uit wanneer het Earth Overshoot Day is door te kijken naar hoeveel grondstoffen de aarde in één jaar kan produceren versus de ecologische voetafdruk van de bevolking. Dat geeft aan hoeveel land en water we nodig hebben om in onze behoeften te voorzien voor bijv. voedsel, hout en vezels voor kleding. Dit in vergelijking met de hoeveelheid grondstoffen die de aarde in één jaar kan produceren.
Om die Overshoot Day naar achteren te kunnen schuiven, zou het halen van het klimaatakkoord een stap zijn. Dat zou de datum met 32 dagen kunnen verschuiven. Ook emissievrij vervoer, een plantaardig dieet en een circulaire economie zouden onze ecologische voetafdruk verkleinen.
Wereldwijd flink verschoven
Sinds de jaren 70 berekent Global Footprint Network samen met het Wereld Natuur Fonds op welke dag de Earth Overshoot Day valt. Hoewel die dag de laatste jaren rond eind juli, begin augustus schommelt, kijken we naar het grotere plaatje. In 1986 zaten we in november, in 1998 was het oktober en in 2004 september. Wereldwijd ligt de Earth Overshoot Day dit jaar op 25 juli. Voor meer informatie zie.
Foto en bron: ANP