UITNODIGING - Regiobezoek Logistieke Innovatie Limburg
Datum: 07 februari 2025
Tijd: 09.30 - 17.00 uur
Locatie: Supply Chain Valley
Hoe ziet de logistiek van de toekomst in jouw regio eruit?
Topsector Logistiek, TKI Dinalog, Supply Chain Valley Limburg, Brightlands Institute for Supply Chain Innovations (BISCI), ROM Nederland en LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg organiseren drie ronde tafels om in gesprek te gaan over de logistiek van de toekomst.
Graag nodigen we je hierbij uit voor het Regiobezoek Limburg op vrijdag 7 februari 2025. We organiseren deze dag drie ronde tafels bij de Innovation Hub van Supply Chain Valley Limburg in Sevenum met een afsluitende borrel. Tijdens deze ronde tafels gaan we in gesprek met vertegenwoordigers van bedrijvennetwerken, kennisinstellingen en beleidsmakers over de toekomst van logistiek in Limburg. We richten ons op thema’s die essentieel zijn voor het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen, zoals circulaire economie, de energietransitie en brede welvaart en digitale transformatie. Zie hiervoor verder ook de Nationale Kennisagenda Logistiek 2024 – 2027. Het doel is om de regionale ambities en uitdagingen te koppelen aan deze Nationale Kennisagenda en te komen tot verbinding voor toekomstige acties.
Programma
09.30 – 10.00 uur Inloop met koffie/thee en plenaire aftrap
10.00 – 12.00 uur Ronde tafel Brede welvaart en digitale transformatie
12.00 – 12.30 uur Lunch
12.30 – 14.30 uur Ronde tafel Circulaire economie
14.30 – 15.00 uur Pauze
15.00 – 17.00 uur Ronde tafel Energietransitie
17.00 uur Afsluitende borrel
Toelichting op de thema’s
Brede welvaart en digitale transformatie
Brede welvaart gaat om alles wat mensen van waarde vinden, denk aan gezondheid, onderwijs, sociale cohesie, milieu en leefomgeving en veiligheid. Voor de logistieke sector in Limburg vertaalt dit zich naar uitdagingen rond efficiënt ruimtegebruik, arbeidsmarkt (schaarste e sociale voorzieningen), en weerbaarheid tegen ondermijning. Digitale innovaties kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan verschillende van deze brede welvaartsuitdagingen. Deze ronde tafel richt zich op kansen, uitdagingen en praktische toepassingen.
Voor kennisinstellingen: Hoe onderzoek en innovatie bijdragen aan het ontwikkelen van kennis over de specifieke uitdagingen en de mogelijkheden die digitale technologieën bieden.
Voor beleidsmakers: Welke beleidsmaatregelen zijn van belang om brede welvaart in de Limburgse context te waarborgen.
Voor bedrijvennetwerken: Welke kansen bieden digitale technologieën om uitdagingen in de arbeidsmarkt het hoofd te bieden.
Circulaire economie
De transitie naar een circulaire economie vraagt om een fundamenteel andere manier van denken en doen. Tijdens deze ronde tafel gaan we in gesprek over hoe logistiek als enabler en als versneller kan bijdragen aan de overgang naar biochemie, het verminderen van afvalstromen en het sluiten van grondstofketens. En welke logistieke en circulaire initiatieven er in de praktijk al plaatsvinden.
Voor kennisinstellingen: Hoe onderzoek en innovatie bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe logistieke oplossingen die bijdragen aan de circulaire economie.
Voor beleidsmakers: Over de beleidsmaatregelen die nodig zijn om de circulaire economie in de regio te versnellen.
Voor bedrijvennetwerken: Hoe we gezonde circulaire verdienmodellen kunnen ontwikkelen, wat dat vraagt van samenwerking en welke kansen er zijn voor verdere ontwikkeling en opschaling in de regio.
Wij gaan die dag heel graag met jou en andere vertegenwoordigers van bedrijvennetwerken, beleidsmakers, onderzoekers en kennisdragers in gesprek. Daarnaast is dit dé gelegenheid om de samenwerking en verbinding in de regio te versterken.
Energietransitie
De energietransitie heeft directe impact op de logistieke sector, van de overgang naar emissievrije voertuigen tot het slim omgaan met verschillende vormen van energie in transport en opslag. Ook speelt logistiek een sleutelrol in het verduurzamen van waardeketens in de maak- en procesindustrie. Denk hierbij aan scope-3 reductiedoelen, maar ook het vergroenen van basisindustrieën. Deze ronde tafel richt zich op kansen, uitdagingen en praktische toepassingen.
Voor kennisinstellingen: Hoe onderzoek en innovatie bijdragen aan het ontwikkelen van kennis over bijvoorbeeld duurzame brandstoffen, slimme en energienetwerken en innovatieve technologieën.
Voor beleidsmakers: Welke beleidsmaatregelen zijn van belang om de transitie naar duurzame en emissievrije logistiek te ondersteunen en versnellen.
Voor bedrijvennetwerken: Welke kansen er liggen om in te spelen op schone technologieën en nieuwe verdienmodellen, zoals elektrische voertuigen, waterstofoplossingen en slimme energiebeheer-systemen
Aanmelden
Meld je aan via link Regiobezoek Logistieke Innovatie Limburg Tickets, Fri, Feb 7, 2025 at 9:30 AM | Eventbrite
Heb je collega’s of andere geïnteresseerden? Nodig hen vooral uit!
Wij kijken ernaar uit om jou op 7 februari te ontmoeten.
Namens
Iris Vis Niels Agatz
Captain of Science Wetenschappelijk Directeur
Topsector Logistiek TKI Dinalog
Over Topsector Logistiek en TKI Dinalog
Nederland is in 2050 een duurzame, veerkrachtige en circulaire samenleving met een goede balans tussen ecologie, economie en sociaal welzijn. De transitie naar deze samenleving vereist nieuwe oplossingen waarin logistiek een essentiële rol speelt. De Topsector Logistiek en TKI Dinalog geven richting aan en stimuleren gezamenlijke kennisontwikkeling en innovatie voor de logistiek van de toekomst in Nederland.
Over de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s)
De negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) zijn een belangrijke partner bij het opschalen van innovaties door startups en innovatieve mkb-ondernemingen. Door enerzijds te investeren in startups en scale-up met hun investeringsfondsen en anderzijds door de uitvoering van hun kerntaken op het gebied van innoveren en internationaliseren. De ROM’s zijn actief om innovatie te stimuleren en relevante ecosystemen in de regio te ontwikkelen en uit te bouwen. LIOF is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg.