Jaarcongres 2022 "Grenzeloos" met excursie naar Supply Chain Valley

Jaarcongres 2022 "Grenzeloos"

Datum: 6 oktober 2022
Tijd: 10:00 - 18:00 uur
Locatie: Supply Chain Valley

Meld je aan

Uniek in Nederland, een internationaal samenwerkingsverband van binnenhavens.

Wij nodigen u van harte uit voor het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging Binnenhavens (NVB) in samenwerking met Blueports Limburg in Venray. In 2020 heeft Blueports u al digitaal mogen ontvangen, dit keer bent u van harte welkom op locatie om de regio zelf te ervaren, te zien en te proeven!
 

De unieke, internationale samenwerking van binnenhavens in LimburgNergens markeren zo veel grenspalen de scheiding tussen Nederland en zijn buurlanden België en Duitsland als in Limburg. De Maas, die laat zich daar niet door leiden. Dwars door landsgrenzen heen stroomt het water. Het neemt tal van mogelijkheden met zich mee voor binnenhavens en de bedrijven die zij bedienen. Door samen te werken met collega’s over de grens benut Limburg haar centrale ligging in Europa.

Grenzeloos zijn ook de ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid. We laten u dan ook graag de ontwikkelingen in Limburg zien tijdens het congres op 6 oktober met het thema "Grenzeloos". Bekijk de havenuitbreiding in Wanssum of een dubbellaags warehouse mét zonnepanelen. Leer alles over future farming of ontdek nieuwe puzzelstukken in de intralogistieke puzzel. In Limburg geeft de Maas ruimte voor economie. Maar zoals we hebben gezien in 2021 vraagt de regenrivier ook ruimte. Hoe past de binnenhaven daarin? Debatteert u mee?

ProgrammaWij ontvangen u op 6 oktober in de Schouwburg van Venray, waarbij het congres zal starten in de ochtend met vier verschillende excursies. 

Grenzeloze Natuur & Logistiek (gebiedsontwikkeling Ooijen- Wanssum incl. bezoek Barge Terminal BCTN)Ter voorkoming van overstromingen van rivier de Maas is deze gebiedsontwikkeling ter hand genomen. Het is met 540 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. Met het realiseren van het project zijn de volgende doelen bereikt: hoogwaterbescherming tegen waterstanden die eens in de 250 jaar voorkomen; waterstanddaling van 35 cm (bij hoogwater); het ontwikkelen van natuur en landschap, het vergroten van de leefbaarheid in Wanssum en tenslotte ruimte voor nieuwe economische ontwikkelingen. Als voorbeeld van dat laatste kan de uitbreiding van de binnenhaven worden genoemd.  De  enorme toename van het goederen- en containertransport heeft initiatiefnemers er toe doen besluiten de bestaande binnenhaven van Wanssum uit te breiden Het project bestaat uit de uitbreiding van de bestaande westelijke insteekhaven met 400 strekkende meter. Door deze uitbreiding ontstaat 865 strekkende meter extra kade.
Rondom deze kade wordt 21 hectare nieuw bedrijventerrein aangelegd. Deels betreft dit bedrijventerrein voor de uitbreiding van de bestaande bedrijven. Daarnaast is er ook nog ruimte vrij voor de vestiging van nieuwe haven gebonden bedrijven. Het nieuwe haven gebonden bedrijventerrein wordt ontsloten via een nieuwe rondweg rondom Wanssum. Tijdens deze excursie krijgt u de mogelijkheid het resultaat te bewonderen van deze gebiedsontwikkeling en brengt u ook een bezoek aan de Barge terminal van BCTN. Wilt u alvast meer weten voordat u meegaat op excursie?   Wilt u alvast meer weten voordat u meegaat op excursie? 
bekijk hier de website

Grenzeloze Innovatie & Logistiek (bedrijfsbezoek Inther)Inther Group biedt wereldwijd best-in-class duurzame intralogistieke oplossingen in fijnmazige distributie. Het aanbod aan oplossingen voor vraagstukken in de intralogistiek is de afgelopen jaren flink toegenomen. Maar biedt dat aanbod antwoord op elke vraagstuk? Inther Group is daarvan allerminst overtuigd. De internationale system integrator noemt drie redenen om zelf flink te investeren in innovatie: de toenemende vraag naar orderpickcapaciteit (1), het grote belang van betrouwbaarheid (2) en de noodzaak om snel te schakelen (3). Het ontwerpen van een intralogistiek systeem is een complexe puzzel. Hoe kies je uit het grote aanbod de juiste componenten? En hoe bouw je op basis van die componenten een oplossing die perfect is toegesneden op de wensen en eisen van het warehouse? Die puzzel wordt steeds ingewikkelder nu de eisen in snel tempo toenemen. Steeds vaker blijkt dat belangrijke puzzelstukken ontbreken. Dat is aanleiding voor Inther geweest om zelf die puzzelstukken te ontwikkelen en bouwen. Tijdens deze excursie krijgt u een kijkje in de keuken van dit bedrijf en zien we een opstelling van een van hun producten.Wilt u alvast meer weten voordat u meegaat op excursie? Bekijk hier de website

Grenzeloze Duurzaamheid & Logistiek (Greenport Venlo en Supply Chain Valley)Het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo voert de gebiedsontwikkeling uit in opdracht van een aantal gemeenten en de Provincie Limburg. De laatste jaren zijn in de regio een aantal XXL warehouses ingepast in een groene omgeving en met aandacht voor duurzaamheid. Daarnaast is binnen het gebied sinds vorig jaar de grootste binnenlandse railterminal geopend en is er dit jaar is gestart met de bouw van een dubbel laags warehouse voor DSV. Tijdens deze excursie wordt u onder leiding van een deskundige meegenomen naar dit gebied en kunt u met eigen ogen deze ontwikkeling bekijken. Ook wordt er een bezoek gebracht aan de nieuwe locatie van Supply Chain Valley. Dit is een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheid en de academische wereld met voordelen voor het milieu, de samenleving en de economie in het algemeen. Er wordt gewerkt aan gezamenlijke projecten met als doel tastbare resultaten te behalen op het gebied van duurzaamheid, end-to-end digital supply chain, deeleconomie, personeel van de toekomst en het magazijn van de toekomst”.

Grenzeloze Innovatie & Gezondheid (Brightlands)Bij Brightlands Campus Greenport Venlo staat gezond en veilig voedsel en duurzaamheid centraal. Doordat bedrijven en wetenschap intensief samenwerken op de campus, ontstaan de mooiste innovaties op het gebied van gezonde en veilige voeding.Brightlands Campus Greenport Venlo is dé plek voor hightech landbouwinnovatie en tuinbouwinnovatie, ook wel Future Farming genoemd. Future Farming verbetert de voedselproductie door middel van de ontwikkeling van duurzame teelt- en productiesystemen, bijvoorbeeld door sensoren of Artificial Intelligence. Tijdens deze excursie wordt u krijgt u inzicht in de activiteiten van de campus en worden er drie bedrijven bezocht die actief zijn op de campus. 
Bij aanmelding voor dit congres kunt u uw eerste en tweede voorkeur voor de excursie doorgeven. We zullen proberen om iedereen volgens opgegeven voorkeur te plaatsen, maar voor elke excursie zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


Middagprogramma
Na de excursies volgt een lunch waarna we verder gaan met het inhoudelijke middagprogramma in Schouwburg in Venray met verschillende sprekers en paneldiscussies met thema's als modal shift: van weg naar water, de toekomst van Blueports en de binnenvaart.


Opening door NVB-voorzitter Eric Janse de Jonge en wethouder Wim de Schuyer van Venray
 Paneldiscussie: Van weg naar water: hoe breken we door de grens?

o   Turi Fiorito, EFIP

o   Chris Danckaerts, gedelegeerd Bestuurder van Vlaamse Waterweg

o   Cees-Jan Pen, Fontys

o   Joop Mijland BCTN

o   Philippe Beaujean, shippers & forwarders manager Port of Antwerp-Bruges

De toekomst van Blueports door de ogen de Vlaams Gedeputeerde van Provincie Limburg Tom van Der Put en zijn collega aan Nederlandse zijde Gedeputeerde Stephan Satijn
De kijk op binnenhavens vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door Jan Hendrik Dronkers, Secretaris-Generaal
Paneldiscussie: Hoe rekken we de grenzen op van de binnenvaart?

o   Lijdia Pater-de Groot, adjunct-directeur Koninklijke Binnenvaart Nederland

o   Femke Brenninkmeijer, CEO NPRC

o   Heike  Ulburghs, CEO Haven Genk

o   Liana Engibarjan, Schippersvrouw/vlogster

o   Marije Groen, Buck Consultants International

We sluiten de dag af met een gezellige netwerkborrel.

 

Tijdstip                         Wat
10.00 - 10.45 uur          Inloop en ontvangst
10.45 - 11.00 uur          Vertrek bussen naar de verschillende excursies
11.00 - 13.00 uur          Excursies
13.00 - 14.15 uur          Einde excursies en lunch
14.15 - 16.15 uur          Inhoudelijke programma met sprekers en paneldiscussies
16.15 - 18.00 uur          Einde congres en netwerkborrel

 

AanmeldenHet belooft donderdag 6 oktober 2022 een veelzijdige en bovenal interessante dag te worden voor iedereen met een hart voor de vele processen van en rondom de binnenhavens. U wilt dit NVB-Jaarcongres niet missen.

* De ontwikkelingen rondom corona wordt nauwlettend in de gaten gehouden en naar gehandeld mocht dit nodig zijn. Wij houden u daarover op de hoogte.

Bekijk andere events

04-06-2024 — Oranjerie Roermond

Blueports Bijeenkomst

Lees meer
30-05-2024 — Sevenum, NL

Agro Food Keten Bijeenkomst bij Teboza

Lees meer
14-05-2024 — Sevenum, NL

Veilige en betrouwbare ketens

Lees meer
11-04-2024 — Sevenum, NL

BC Maas Rhein bijeenkomst

Lees meer